About Childhood Development

Posted by yorgisali



The photograph on top, previously unpublished, shows my buddy Domna on the day she turned 8 months old in 2009.

The Modern Greek version of this blogspot is in http://childevelop.blogspot.com

See more photos plus captions after the introductory texts

As your child grows from endearing blob to active toddler — and far beyond — almost every day her or his body expresses new movements, side by side with the nascent feelings and thoughts that drive those movements. The patterns of this parallel body-mind growth have been researched since about 1970 by a team of Danish specialists led by Lisbeth Marcher, who is currently (2010) president of the EABP (European Association for Body Psychotherapy).

Don’t let the word “psychotherapy” scare you. The purpose of this blogspot is to help loving parents gain new insights that will enable them to feel and understand their child’s needs and yearnings as the baby and toddler wander ahead to conquer the world with their feelings and actions.

The source information for this blogspot comes from my own four years of training in Bodynamic (Bodynamics in the US) and mostly from the revolutionary new information made public for the first time in Lisbeth Marcher’s book, now available from North Atlantic Books: http://www.northatlanticbooks.com/catalog/display.pperl?isbn=9781556439407

My personal-professional blogspot is http://toufexis.blogspot.com [modern Greek only for now]

BABIES IN ACTION
Dozens — eventually hundreds — of original photographs and captions
[translating this blogspot from Modern Greek to English is one of my top priorities, will proceed soon. Don't be surprised if you see English text fading into Modern Greek, it is only temporary due to late night fuzziness]

3 ΜΗΝΩΝ — η Ελένη σηκώνει το κεφάλι και εστιάζει σε ένα λεμόνι με μοσχοκάρφια. Το κάνει με δική της πρωτοβουλία και δική της ενεργητική πράξη — στρέφει την προσοχή της προς το γύρω χώρο και αρχίζει να γνωρίζει τα αντικείμενά του, να ξεφεύγει από την σχεδόν απόλυτη ενδοστρέφεια της ζωής στη μήτρα και από τη γλυκιά “συγχώνευση” του νεογνού με τη μητέρα. Αυτή η πρώτη προσπάθεια είναι το θεμέλιο της μελλοντικής της ικανότητας να εξερευνά τον κόσμο με δικές της δυνάμεις και να αξιοποιεί τα πράγματα που ανακαλύπτει.

Φυλογένεση Οι βιολογικοί πρόγονοι του είδους μας έζησαν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μπρούμυτα ως τετράποδα πριν σηκωθούν στα δύο πόδια. Ολόκληρος ο ψυχο-νευρο-μυικός οργανισμός του ανθρώπου θεμελιώνεται στην τετράποδη στάση και κίνηση. Το μωρό αρχίζει να κινείται και με τα πόδια του και με τα χέρια του, σαν τετράποδο ζωάκι, πάνω στο σώμα της μητέρας. Τους αρχικούς μήνες της ζωής δεν έχει αρκετή μυική δύναμη για να στηριχτεί και να κινηθεί στο έδαφος. Οι κινήσεις του μωρού πάνω στο σώμα της μητέρας, του πατέρα, ενός μεγαλύτερου παιδιού, του επιτρέπουν να δυναμώσει και να συντονιστεί αρκετά ώστε αργότερα να μπορεί να υπερνικά τη βαρύτητα και να κινείται ανεξάρτητα στο έδαφος, κάνοντας βαρελάκια, έρποντας και μπουσουλώντας. Όσο περισσότερους μήνες επιτρέπουμε στο μωρό να είναι μπρούμυτα, και στη συνέχεια να έρπει και να μπουσουλάει πριν περπατήσει αυτόνομα, τόσο καλύτερα θα οργανωθούν οι ψυχονοητικές και σωματικές δυνάμεις του για να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ζωής ως μεγαλύτερο παιδί και ως ενήλικος.


8 ΜΗΝΩΝ — Κάθε μωρό εξελίσσει διαφορετικά την κίνηση, τα συναισθήματα και τη νοήσή του, ανάλογα με την υποστήριξη που έχει από το περιβάλλον. Εδώ βλέπουμε τα χέρια της Δόμνας να τη στηρίζουν δυνατά στο έδαφος, αλλά να κρατούν εξ ίσου δυνατά την ασημένια κουδουνίστρα της γιαγιάς της. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, η πλάτη της κάνει υπέροχη καμπύλη, με το κεφάλι σηκωμένο τελείως όρθιο (συγκρίνετε με τη στάση 3 μηνών). Το βλέμμα της συλλαμβάνει δυνατά και σταθερά κάθε τι στο γύρω χώρο. Γνωρίζει ήδη πώς να εστιάζει σε κοντινούς στόχους, να διατηρεί την προσοχή της εστιασμένη, με εμπιστοσύνη στις ικανότητές της, και να επιδιώκει τους στόχους της με χαρά.

Από τους δύο-τρεις μήνες και μετά, το μωρό κάνει καθημερινά μωρουδιακή γυμναστική πάνω στο έδαφος. Έχει μεγάλη σημασία να προσφέρουμε στο μωρό κατάλληλο έδαφος, αρκετά μαλακό ώστε να μην πονάει, αλλά και σταθερό ώστε να μην γλιστράει και να προσφέρει αρκετή αντίσταση στις κινήσεις του μωρού. Σχεδόν ιδανικό είναι το συγκεκριμένο δάπεδο (κάτω) που δεν γλιστράει, είναι μαλακό για ασφάλεια, και πλένεται εύκολα (σε χωριστά κομμάτια) ώστε να είναι πάντα διαθέσιμο.

Σε αυτό το επεισόδιο η Δόμνα δεν ξέρει ακόμα ούτε να έρπει ούτε να μπουσουλάει. Όμως έχει μάθει να κάνει πολύ καλά "βαρελάκια" για να εξερευνά το χώρο και τα πράγματα που την ενδιαφέρουν, εδώ ένα σανδάλι που το κρατάει και το κινεί η μαμά Ειρήνη. Το ακολουθεί με προσηλωμένο βλέμμα και στις επόμενες φωτογραφίες θα τη δούμε να γυρίζει από ανάσκελα μπρούμυτα για να το πιάσει (το καλώδιο που βλέπετε δεν έχει ρεύμα).

(1) Στην πρώτη φωτογραφία η Δόμνα, ξαπλωμενη ανάσκελα, εστιάζει την προσοχή της στο σανδάλι. Στις επόμενες φωτογραφίες θα κινηθεί με το βλέμμα σταθερά στο στόχο της.
(2) Μετά από αρκετές μέρες άσκηση στα "βαρελάκια", το σώμα της γνωρίζει ότι για να στρίψει προς τα δεξιά (αριστερά στη φωτο), η πρώτη κίνηση είναι να πατήσει γερά το αριστερό πόδι και να υψώσει το δεξί.
(3) Εδώ βλέπουμε μια πολύ δυνατή και συντονισμένη κίνηση. Η Δόμνα "κάνει κοιλιακούς", υψωνει και τα δύο πόδια ενώ συγχρόνως "παίρνει δύναμη από τη γη" με το δεξιό αγκώνα που πιέζει το έδαφος.
(4) Τώρα τα πόδια της είναι ψηλά και με το βάρος τους γυρίζουν τον κορμό προς τα δεξιά — δεν χρειάζεται να το σκεφτεί, το σώμα και ο εγκέφαλός της έχουν ήδη εξασκήσει αρκετά αυτή την κίνηση και τη γνωρίζουν.
(5) Ώς τώρα οι ώμοι και ο αγκώνας της πίεζαν σταθερά το έδαφος για να μπορεί να στρέψει τη λεκάνη. Τώρα πατάει γερά με το αριστερό πόδι, για να σταθεροποιήσει τη λεκάνη και να στρίψει τους ώμους.
(6) Η Δόμνα είχε βάλει στόχο το σανδάλι, κινήθηκε πολλή ώρα χωρίς να παρεκκλίνει από το στόχο της, και τώρα απλώνει το χέρι για να τον αδράξει. Αυτό είναι το θεμέλιο για να μπορεί όλη την υπόλοιπη ζωή της να εστιάζει σε στόχους, να διατηρεί την προσοχή της εστιασμένη, με εμπιστοσύνη στις ικανότητές της, και να πετυχαίνει τους στόχους της με χαρά.
Σε αυτό το επεισόδιο βλέπουμε ξεκάθαρα την οργανωμένη αμοιβαία ανταλλαγή δύναμης και κίνησης μεταξύ των ώμων και της λεκάνης, που προσφέρει στο μωρό πολύ μεγάλη ισχύ στο ενεργειακό Κέντρο του σώματος, πηγαία δύναμη και αυτοπεποίθηση ώστε να μπορεί να θριαμβεύει απέναντι σε κάθε πρόκληση της ζωής.

Τώρα φανταστείτε ένα μωρό μόνιμα καθηλωμένο στο ρελαξάκι ή το καροτσάκι του, ή ένα μωρό που προσπαθεί να κινηθεί πάνω σε σκληρό και κρύο πάτωμα, ή που γλιστράει πάνω σε μια επιφάνεια που δεν του προσφέρει στήριξη, ή που κανείς δεν υποστηρίζει την εξέλιξή του με αρκετό προσωπικό χρόνο και ενθουσιασμό. Μπορείτε να νιώσετε τη διαφορά;

Reference - Παραπομπή: Lisbeth Marcher 2010, muscles - μύες Νο 50, 51a, 51b, 53, 54, ##
Κάθε μυς ενσωματώνει συγκεκριμένο συναισθηματικό περιεχόμενο. Κάθε κινητική συνήθεια αποκαλύπτει τα συναισθήματα που βρίσκονται εντυπωμένα στους μυς που μετέχουν στη συνολική κίνηση. Σε επόμενη έκδοση ελπίζουμε να προσφέρουμε δεσμούς (tags) προς το συναισθηματικό περιεχόμενο κάθε μυός που μετέχει καθοριστικά στις κινήσεις κάθε φωτογραφίας.

Please be patient until I have a chance to introduce more photos in this blogspot, and explain the movement and the mind-body connection displayed in the photos.